keskiviikko 6. maaliskuuta 2013

Terveyspalveluiden ulkoistaminen saa riittä



(Kirjoitus julkaistu Helsingin Sanomissa 6.3.2013)


Terveydenhuolto on meillä jakautunut jo pitkään julkiseen, yksityiseeen ja työterveyshuoltoon. Kahta jälkimmäistä subventoidaan verovaroin Kela-korvauksin, työntekijöille ilmaisen työterveyshuollon kustannuksiin osallistuvat myös työnantajat.  Julkinen terveydenhuolto on pahasti kriisiytynyt, sitä käyttävät pirenituloiset, jotka ovat myös huomattavasti muita sairaampia. Siitä osoituksena on yhä kasvava ero eliniänodotteessa.. Suuret terveysyritykset ovat vallanneet markkinat.  Terveyskeskusten on yhä vaikeampi saada lääkäreitä raskaaseen ja pakkotahtiseen työhön. Yksityisektorilla lääkäri voi määritellä työaikansa ja keskittyä helppohoitoisempiin potilaisiin. Joissakin kunnissa yksityinen terveydenhuolto on kokonaan syrjäyttänyt julkisen.

Sama suuntaus on jatkunut nyt sosiaalipalvelujen puolella. Yksityiset palveluntuottajat tarjoavat asuntoja lastensuojelun asiakkaille ja vanhusten asumispalvelut ovat lähes kokonaan yksityisten yritysten käsissä.

Nyt yksityinen yritystoiminta ulottuu jo lasten päivähoitoon, jonka kuuluisi olla kuntien omaa palvelua.

Palvelujen ulkoistaminen ja yksityisten yritysten ihmisten perustarpeilla rahastaminen ei ole soveliasta hyvinvointivaltiossa. Valinnanvapaus on riittämätön perustelu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti