perjantai 8. maaliskuuta 2013

Tarkkailuhaalarit lähentelevät kidutusta



Vankeinhoitolaitos käytti ns. tarkkailuhaalareita, joiden tarkoituksena oli estää huumeiden kuljetusta vankilaan kun vanki palaa lomalta. Eduskunnan oikeusasiamies puuttui niiden käyttöön, joka sitten lopetettiinkin.Uutta käyttöönottoa edellyttää lainsäädäntöä, ja eduskunnassa 105 kansanedustajaa kannattaa sitä.

Tarkkailuhaalarit ovat epäinhimillinen  käytäntö, jonka voi katsoa rikkovan ihmisoikeuksia. Paljonko huumeita on itse asiassa löydetty haalareiden käytön ansioista? Kun uutta rikoslakia aikanaan 90-luvulla säädettiin, siinä tavoiteltiin inhimillistä, vankien ihmisoieksia kunnioittavaa vankeinhoitoa. Suomen vankeinhoitolaitos on saanut lukuisia huomautuksia Euroopan kidutuksta ja epäinhimillistä kohtelua vastustavalta komitealta lähinnä siitä syystä, että paljusellikäytännöstä ei ole päästy eroon.Vankien siis pitää tehdä tarpeensa sellissä olevaan astiaan.

Tarkkailuhaalarit ovat vakavuudeltaan vielä askel eteenpäin epäinhimillisessä kohtelussa. Kansanedustaja Kari Tolavesen mukaan nämä vangit edustavt vakavaa rikollisuutta, jolla tätä käytäntöä voidaan perustella. Kansanedustajien vähimmistö on haalareiden käyttöä vastaan. Tässä vangin kädet ja jalat sidotaan  kiinni nippusiteellä, ja hän voi joutua olemaan haalarin sisällä useitakin päiviä ja jopa ulostamaan niihin. Vankilat kärsivät vartijapulasta, joka on vaikuttanut myös moniin kuntouttaviin ohjelmiin. Miten nopeasti saadaan vartija paikalle, kun vangilla on tarve päästä vessaaan.. Eräs pieni yksityiskohta: vangit tupakoivat paljon, mutta haalariin tungettuna tämä on mahdotonta. 

Huumeiden käyttö on vankioloissa jonkinasteinen ongelma. On myös monia muita tapoja saada huumeita vankilaan kuin lomien yhteydessä.

Ihmettelen, että näin suuri enemmistö kansanedustajista puoltaa tätä kidustusta lähentelevää käytäntöä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti