keskiviikko 6. helmikuuta 2013

Mitä vastaan Suomi varustautuu?


maalaus Anja Welin


Eduskunta käsittelee parhaillaan uutta turvallisuusselontekoa. Päällisin puolin siinä ei ole paljon uutta, mutta on syytä tarkistella sitä lähemmin.

Ensinnäkin voi kysyä, ketä vastaan Suomi yleensä  varustautuu. Tuleeko uhka Venäjältä, itärajalta? Sinne sijoitettavien maamiinojen poistamiseta käytiin kiivasta keskustelua. Ne ovat olleet kielletyjä lähes kaikialla maailmassa, ja viimein Suomikin sitoutui  niiden korvaamiseen muulla aseistuksella,.

Nyt puolustusministeri Haglund kehottaa keskustelemaan uusista hävittäjistä. Nykyiset Hornetit poistuvat käytöstä noin vuoden 2020 lopussa, mutta hänen mielestään uusien hankintaan on varauduttava. Keskustelua aiotaan käydä jo vuonna  2015 valittavasssa uudesa eduskunnassa,

Hankinta maksaisi vähintään 5 miljardia euroa, joka olisi kaksi kertaa 90-luvulla hankittujen Hornettien hintaan verrattuna. Tähän oli lisättävä niiden varusteluun hyökkäyskuntoon käytetty määräraha, Suomen vuosittaiset puolustusmenot ovat runsaat 2 miljardia euroa.

Jatkuvasti toistettu perustelu tälle kalliille varustelulle on "uskottava puolustus". Mitä se merkitsee?

Eduskunnan keskustelun avannut pääministeri Katainen korosti Suomen itsenäisyyttä, turvallisuutta ja hyvinvointia. Hänestä meidän on pyrittävä yhteistyöhön niin pohjoismaiden kuin EU:n puolustuksen kanssa. Aikaisemmasta poiketen selonteossa korostetaan myös Yhdysvaltoihin eli Natoon suuntautuvaa yhteistyötä.

Meillä puhutaan kestävyysvajeesta, jonka lasketaan olevan 7 miljardia euroa. Sillä perustellaan sosiaaliturvaan kohdistuvia leikkauksia ja erityisesti pienituloisiin vaikuttavia tasaverojen korotuksia.

Miten tätä kestävyysvajeen korjaamista on mahdollista puolustella samalla kun sotilaalliseen varaustaumiseen uhrataan miljardeja? Eletäänö vielä sotien aikaista militarismia, jota iltapäivälehdistö ja sotakirjallisuus meille jatkuvasti tyrkyttävät? 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti