sunnuntai 20. tammikuuta 2013

Outo suomalainen demokratia



Demokratia merkitsee kansanvaltaa; se on meillä välillistä valtaa, jossa äänestäjät valitsevat itselleen päättäjät. Oman nykyhallituksemme kokoaminen oli kovan tuskan takana, ja siitä syntyi kuuden puolueen epäpyhä allianssi, jossa on mukana puolueita oikealta vasemmalle. Kaksi suurehkoa puoluetta toisin vaihtoi keskenään paikkaa oppositiosta hallitukseen ja suuren vaalivoiton saanut perussuomalaiset ei voinut EU-vastaisen kantansa vuoksi  hallitukseen mennnä. Muille hallituspuolueille europolitiikka on kelvannut.

Suomen järjestelmä poikkeaa monien muiden maiden poliittisista järjestelmistä, jotka enemmän tai vähemmän edustavat oikeisto- tai vasemmistokoalitioita. Britanniassa ovat vallassa joko Labour tai konservatiivit, nyt liberaaleilla täydennettynä. Näin myös Ruotsissa, jossa hallituksessa on oikeistolainen Moderaterna tai sosiaalidemokraattinen  puolue, pikkupuolueilla täydennettyinä. Ruotsissa on käytössä pitkät listat, ja henkilön sijasta äänestetään puolueen tiettyyn järjestykseen asettamaa ehdokasta.

Mm. näissä maissa äänestäjä tietää etukäteen, minkälaista politiikkaa kyseinen puolue edustaa. Oma järjestelmämme ei tätä etukäteen kerro, mitä voi pitää äänestäjän pitämistä pimennossa. Näin kävi meillä tätäkin hallitusta muodostettaessa. Six-pack -hallitus osoittaa, että meillä oikeiston ja vasemmiston erot ovat lähes häipyneet. Kompromisseista syntyy sumeaa politiikkaa, jonka tavoitteita äänestäjä ei tunnista. Meillä kokoomus on nyt suurin puolue, ja se määrittelee hallituksen toiminnan heikon vasemmiston tyytyessä sen harjoittamaan politiikkaan.

Hallitusyhteistyö on tähän asti sujunut rakoilematta, mutta sosiaalidemokraatit ovat yrittäneet irtiottoa erityisesti sosiaalipolittiikkaan liittyvissä asioissa. Vasemmistoliitto otettiin SDP:n apupuolueeksi, mutta se on ollut melko vaimea eikä sen painoarvo riittäisikään oikeiston hegemoniaa kyseenalaistamaan. Sen oppositioaikoja tulee ikävä. SDP:n kannattajakunta muodostuu pitkälti keski-iän ylittäneestä työväestöstä, vasemmistoliitto kilpailee vihreiden kanssa nuorten urbaanien, koulutettujen ihmisten kannatuksesta.

Järjestelmä ei ole terve, kun ihmiset eivät tiedä, minkälaiselle politiikalle antavat äänensä.  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti