keskiviikko 15. toukokuuta 2013

Tiedotus Jemenin panttivankeudesta puutteellista





Tiedotussulku on ollut lähes täydellinen koskien Jemenin pankkivankeuden kulkua. Ei voi tulla muuhun tulokseen kuin että siihen liittyy tarkoituksenmukaista salailua. Aluksi  siepatun miehen identiteetti salattiin kertomalla, että hän on arabiankielen opiskeilja. Vasta myöhemmin paljastui, että hän on ammattiupseeri, yliluutnatti Juha Kaleva, jonka tarkoituksena oli tehdä väitöskirja terrorismista. Turun yliopiston tietojen mukaan häntä eri kuitenkaan vielä ollut hyväksytty jatko-opiskelijaksi. Hän haastatteli Sanaassa paikallisia, joten on ilmeistä, että sieppaus liittyi tähän hankkeeseen.

Ulkoministeriön virkamiehiä ja erityisesti ulkoministeri Tuomiojaa on haastateltu ueana päivänä peräkkäin, myös A-studion lähetyksessä. Mitään valaisua ei näistä haastatteluista ole kuitenkaan saatu. Itävallan lehdistö on ollut avoimempi ja kriittisempi ja ilmeiseti aktiivisempi vapaustusoperaatiossa Tuomiojan mielestä Itävallan lehdistön tiedot ovat "roskaa" ja sensaatiohakuisia. Maiden yhteistyö ei ilmeisesti sujunut kitkatta, mikä selitettiin kemioiden yhteensopimattomuudella.

Itävalta neuvotteli vankien vapauttamisesta oma-aloitteisesti Omanin kanssa. Molemmat valtiot kiistivät lunnaiden maksun, mutta joidenkin jemeniläislähteiden mukaan  kysymyksessä olivat huomattavat summat. Tuomiojakin tosin arveli joidenkin rahojen liikkuneen.

Miksi vangit kuljetettiin Suomeen yksityiskoneella, joka ajoi suoraan lentokonehalliin? Yle mainitsi yhdessä uutisessa, että koneen rinnalla lensi Ilmavoimien kone. Sen koommin tietoa ei enää julkistettu.

Pelastusoperaatio maksoi Suomelle 500 000 euroa, minkä takaisinmaksua panttivangeilta ei Suomen lain mukaan edellytetä, toisin kuin itävaltalaismieheltä..

Liian monia kysymyksiä on jäänyt vastaamatta. Se on ristiriidassa sen kanssa, että Suomi haluaa esiintyä avoimena yhteiskuntana.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti