keskiviikko 17. huhtikuuta 2013

Terveysasemien keskittäminen torjuttava




Apulaiskaupunginjohtaja Laura Räty on esittänyt, että Helsingin terveysasemia karsittaisiin ja yhdistettäisiin neljäksi suureksi yksiköksi. Tämän tarkoituksena olisi saada aikaan kustannussäästöjä ja parantaa palveluja.

Näin rajuun karsimiseen ei olla kuitenkaan päätymässä, mutta jo esitetty suunnitelma sellaisenaan heikentäisi terveyskeskusten saavutettavuutta lähinnä sellaisille väestöryhmille kuten vanhukset, muille huonosti liikkuville ja lastenvaunuja kuljettaville. Tietylle ryhmälle Kela myöntää taksiseteleitä, mutta niiden omavastuuosuus on kasvanut.

Helsingin terveyskeskukset ovat kriisissä, ja ne palvelevat yhä huonokuntoisempaa väestöryhmää. Eliniänodete on muutamassa vuodessa lyhentynyt kaikkein pienituloisimpien kohdalla. Hyvintoimeentulevat voivat turvautua yksityisiin palveluihin ja työssäkäyvillä on ilmainen, hyvin toimiva työterveyshuolto, jonka kustannuksista vastaavat työnantajat Kelan subventoimivina.

Terveyskeskuksia vaivaa  yhä akuutimmaksi käyvä lääkäripula, ja yksityissektori tarjoaa lääkäreille paremman palkan, joustavammat työajat ja terveemmät potilaat.

Terveysasemien keskittäminen ei tuo lisää lääkäreitä, päin vastoin kasvava potilasmäärä on entistä kuorimittavampaa eivätkä suunnitelleet säästöt ole perusteltavissa. Vaarana onkin, että painopiste yksityiselle sektorille kasvaa. Se on jo ollut pidemmän aikaa suuntauksena.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti