tiistai 15. tammikuuta 2013

Hyväntekeväiysyys ei riitä hyvinvointiin




Pääministeri Jyrki Katainen pelottelee sillä, etteivät rahat riitä hyvinvointiyhteiskunnan ylläpitämiseen (HS Kotimaa 31.12.) Kestävyysvaje on nyt taikasana. On totta, että Suomi on pahasti velkaantunut, muttei samasa määrin kuin useimmat muut Euroopan maat. Velkaa voitaisiin ottaa vielä lisää.  Verotusta voitaisiin kiristää nykyistä progressiviisemmin -  pääomaatuloja verotetaan edelleen lievästi ja kunnallisvero on tasavero, joka pahiten koskee pienituloisia. 

Merkille pantavaa on, että pääministeri käyttää käsitettä hyvinvointyhteiskunta hyvinvointivaltion sijaan. Vanhusten määrän kasvamisen hän tuo taas kerran esiin, yhtenä kestävyysvajetta aiheuttavana tekijänä. Vaikka taloudellinen tilanne ei nyt näytä valoisalta, Suomi on edelleeen vauras maa. Yksi perustuslaissa esitetty perusoikeus on  . kansalaisten oikeus riittävään toimeentuloon. Kataisen mielestä hyvinvointiyhteiskunnan käyttövoima eivät ole verovaroin tuetut tulonsiirrtot, vaan ennen kaikkea lähimmäisistä välittäminen.

Samanlainen näkemys hyvinvoinnista on Britannian pääministerillä, David Cameronilla, joka käyttää tästä nimeä "Big Society". Brittiläinen yhteiskunta onkin perustunut pitkään  varakkaamman väen hyväntekeväisyyteen.  Arkkipiispa Kari Mäkinen totesi joulun alla, että valtion tulee olla oikeudenmukainen eikä hyvinvointia pidä jättää yksin hyväntekeväisyyden  varaan, vaan sen tulee perustua valtion takaamaan turvaverkkoon niille, jotka putoavat kilpailussa rattailta. Uudenvuodenpuheessaan presidentti Niinistö puhui oikeudenmukaisuuden ja ihmisarvon tärkeydestä.




Julkaistu HS:ssä 3.1.2013

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti